"Recomand masterul TAID daca ai o pasiune pentru prelucrarea de imagini, efecte video, grafica 3D sau AI. In acest master se studiaza atat concepte de baza, cat si algoritmi state of the art in cea ce priveste prelucrarea de imagini pe calculator. Profesorii sunt prietenosi si priceputi. Nu exista asteptari nerezonabile ..., iar curriculumul este gandit astfel incat pot participa si absolventii altor facultati. Skill-urile invatate in decursul acestui program de master au aplicabilitate practica directa, nu sunt doar teoretice sau invechite. Cu acest master in palmares, daca aveti cu adevarat pasiune pentru domeniu, puteti gasi usor un loc de munca in domeniul prelucrarii si al recunoasterii de imagini. Personal nu lucrez inca in acest domeniu, desi am avut oportunitati multiple pentru a face acest lucru. Totusi, cunostiintele preluate in decursul acestui master nu sunt limitate strict pentru imagini, acestea pot fi aplicate pentru modelarea si predictia a multor domenii diverse. Proiectele asignate sunt la nivelul de dificultate potrivit.Overall, a fost o experienta placuta, lejera, fara dureri de cap, care nu a afectat cu nimic abilitatea de a performa intr-un loc de munca full time, ce m-a convins sa aprofundez mai departe studiile in cadrul scolii doctorale ETTI. "
Radu Zaharia .Net Developer @ IT Teams
"Tin minte ca, inca din primul an de facultate, am avut un singur lucru in minte ca "eu altceva inafar' de stat la calculator si sa bat in taste nu stiu sa fac...poate programator, ceva pe acolo, ar fi ok...dar cum ajung?". Ma gandesc cu bucurie la respectiva intrebare chiar si acum, ea reprezentand o influenta pozitiva in alegerile pe care le-am luat spre finalul perioadei de licenta, una din ele fiind inscrierea la masterul TAID....
Un master cu un program cum nu se poate mai atragator, in special pentru un pretendent la titlul de "programator", unde am folosit o suita de aplicatii si tehnologii software pentru indeplinirea obiectivelor si provocarilor practice propuse, alaturi de indrumatori responsabili si dedicati la nevoie. In comparatie cu ciclul de licenta, cel de master mi s-a parut ireal de fain, totul fiind practic si cu rezultate vizibile cu fiecare idee si notiune invatata pusa in aplicare. Pe deasupra, de la profesori devotati si pasionati de ceea ce ei predau, pana la colegi extraordinari si cu pofta de a excela in ceea ce-si propun, am avut de la toti oportunitatea de a sustrage modele de "asa da!" si, implicit, raspunsul la intrebarea mea a venit putin cate putin in anii de master studiati...
Dragi profesori, va multumesc din simplul fapt ca existati si sunteti acolo pentru noi. Dragi fosti colegi, sper ca sunteti in regula si fericiti cu ce v-ati propus in viata. Si, nu in ultimul rand, dragi studenti, nu uitati ca numai cu TAID puteti scoate petele de zgomot de pe imaginea voastra!🙂
"
Alexandru Mihaila Senior Software Engineer @ OSTTRA
"Ma numesc Badeanu Alexandra si am facut parte din promotia 2017-2019 a programului de Master TAID. Desi specializarea pe care am terminat-o a fost TST, la proiectul de diploma am ales sa abordez o tema din domeniul prelucrarii imaginilor digitale, aceasta experienta determinandu-ma sa aplic la acest master. Fiind un master care se bazeaza pe foarte multa programare mi-a placut foarte mult abordarea profesorilor de a utiliza proiecte pentru a intelege notiunile teoretice de imagistica si a invata practic scrierea codului. "
Alexandra Badeanu Functional Verification Engineer @ Infineon Technologies
"Sunt Andrei Iurciuc, absolvent al programului de Master TAID, promotia 2017-2019. Motivul principal pentru care am ales acest master este multitudinea de limbaje de programare pe care le-am folosit, metoda principala de invatare a acestora fiind realizarea unor proiecte. Notiunile invatate sunt de actualitate si iti deschid foarte multe oportunitati in cariera.Recomand acest master tuturor celor pasionati de programare, de prelucrarea digitala a imaginilor/videoclipurilor sau de invatare automata in cadrul bazelor de date ce contin imagini."
Andrei Iurciuc Full Stack Developer @ IXIA
"Recomand cu caldura masterul de TAID tuturor persoanelor pasionate de procesarea de imagine. Pentru mine alegerea masterului TAID a fost una fireasca deoarece am inceput sa invat putin cate putin in acest domeniu inca din anul 3 de licenta, ... urmand automat sa fac practica in laboratorul de LAPI (Laboratorul de Analiza si Prelucrarea Imaginilor), iar ulterior lucrarea finala sa o am tot in acest domeniu.
De ce am ales aceasta zona a prelucrarilor de imagini? Simplu, persoanele responsabile de zona prelucrarilor de imagini din cadrul facultatii dau dovada de profesionalism si sunt foarte deschise in a asculta atat probleme intalnite cat si propunerile studentilor.
Cel mai mult la acest master am apreciat faptul ca s-a pus accent pe partea practica, lucru diferit fata de alte programe de masterat unde se aplica aceeasi strategie teoretica ce a fost aplicata si in cadrul ciclului de licenta. In cadrul acestui master am avut numeroase proiecte din diferite arii precum: Machine Learning, grafica 3D, prelucrare de imaginii etc. si chiar daca nu excelam la unul din ele profersorii coordonatori au fost deschisi in a asculta problemele intalnite cat si incercarile mele de a solutiona intr-un mod mai eficient sau mai putin eficient proiectul. Un alt aspect foarte important legat de acest master este faptul ca am putut avea un job full time fara prea mari batai de cap, lucru dorit de majoritatea studentiilor.
Desi in momentul de fata nu lucrez in domeniu, o legatura cat de mica cu materiile studiate in cadrul acestui master tot exista. Pot spune ca as alege cu siguranta acelasi program de masterat si anume TAID daca ar fi cazul."
Bogdan Stoica, Engineering Leader @ Groupe Renault Romania
"Alegerea masterului TAID a venit firesc dupa absolvirea ciclului universitar de licenta in cadrul ETTI domeniul CTI unde prelucrarea si analiza imaginilor digitale au fost subiecte abordate inca de la debutul specializarii.
Consider ca a fost o alegere de bun augur avand in vedere si faptul ca acum lucrand intr-o multinationala ... si fiind implicata in proiecte si livrari din sfera broadcastingului, cunostintele dobandite si conceptele studiate pe parcursul celor 2 ani de master ma ajuta in activitatea profesionala pe care o desfasor zilnic.
Recomand tuturor celor eligibili in a-si continua studiile post universitare sa aleaga masterul TAID intrucat in cadrul acestuia se abordeaza subiecte dintre cele mai actuale si cu aplicabilitate intr-o multitudine de domenii (medical, criminalistica, auto, etc) cu o importanta aproape vitala in societatea de astazi. De asemenea viitorii masteranzi trebuie sa stie ca in cadrul TAID vor intalni profesori pasionati si dedicati in ceea ce fac fiind la curent cu tot ce este actual putand astfel sa ii indrume pe cei interesati catre orice arie specifica acestui domeniu atat de vast."
Crina Vatamanescu Managed Services Delivery Manager @ Ericsson
"Masterul TAID mi-a schimbat viata radical. Dupa 5 ani de Politehnica terminati cu greu, cu sudoare si cu nopti nedormite, am descoperit echipa TAID: Constantin (Vertan), Laura (Florea), Corneliu (Florea), Bogdan (Ionescu), Matei (Ciobotaru) - o echipa de oameni pasionati, energetici, care iubeau ce faceau si transmiteau pasiunea in clase. ... A fost prima data cand m-am indragostit de materialul predat in Politehnica - Procesarea de semnal, de imagini, de video. A fost prima data cand am inteles cu usurinta materialele predate in clasa. Si prima data cand am invatat pentru examene, fara sa tocesc (urasc tocitul), ci doar utilizandu-mi logica. Prima data cand proiectele, temele de casa, nu constau in 100 de pagini scrise, dar in programe software sau hardware cu utilizare directa. Masterul TAID mi-a oferit posibilitatea sa urmez un doctorat. M-a inspirat si m-a ajutat sa-mi re-orientez viata, intr-o perioada haotica. Pe parcursul doctoratului am avut o bursa pentru stagiu in strainatate, la care am aplicat cu success, datorita suportului neconditionat primit din cadrul echipei TAID. Stagiu terminat cu success mi-a oferit posibilitatea continuarii studiilor in universitatea din Mons, Belgia, unde am urmat un Post-Doctorat."
"Pentru cei pe care ii intereseaza sa faca un masterat pentru a face ceva deosebit, nu doar sa adauge o diploma in dosarul de acasa, pot sa le povestesc experienta mea . Masterul TAID a fost locul in care lucrurile au capatat sens ... pentru mine si mi-am dat seama ce vreau sa fac cu cariera mea.
Daca facultatea mi se pare ca ne-a oferit un preview oarecum general al multitudinii de directii in care putem merge mai departe, masterul a fost total diferit. Am simtit inca de la inceput ca totul merge intr-o directie extrem de coerenta, ca totul se leaga, ca niciun curs sau laborator nu este in plus sau in minus. Subiectele se complementeaza perfect si construiesc in intregime un univers al unor domenii complexe si deosebit de interesante, si anume procesarea de imagini si vederea computerizata - un subdomeniu al inteligentei artificiale. In plus, aceste domenii sunt foarte in voga in zilele noastre si firmele ce cauta sa angajeze in aceasta arie sunt din ce in ce mai multe atat in Romania, cat si in strainatate.
Insa indiferent de cat de bine suna denumirile de domenii sau materii, acestea nu sunt suficiente pentru a descrie adevarata valoare a acestui master. In schimb, profesorii sunt incontestabil punctul sau forte. Echipa de profesori pe care i-am avut la TAID au aratat inca de la inceput cat de mult le pasa de ceea ce fac si cat de competenti si perseverenti sunt in a influenta vietile studentilor. Consider remarcabil faptul ca profesorii isi doresc ca masterul sa tina pasul cu evolutia rapida a tehnologiei si a domeniului inteligentei artificiale, astfel ca programa masterului s-a adaptat de-a lungul anilor. Iar faptul ca si feedbackul studentilor are o influenta asupra programei, cred ca spune foarte multe despre implicarea profesorilor si dorinta de a face mai bine.
In final, concluzionez prin a spune ca masterul TAID a ramas cea mai frumoasa experienta academica a anilor mei petrecuti in Politehnica. Cunostintele si aptitudinile capatate si mai ales experienta de a lucra cu echipa de profesori m-au ajutat si mi-au dat directia spre a fi cercetator in acest domeniu extrem de interesant. Am lucrat ca cercetator la Fotonation timp de cativa ani, apoi o perioada si mai indelungata am lucrat in cercetare la Sensomotoric Instruments, iar in momentul de fata sunt cercetator expert in domeniul inteligentei artificiale in cadrul firmei Airbus Defence and Space."
Raluca Butnaru, Artificial Intelligence researcher @ Airbus Defence and Space
"Este cunoscut faptul ca recunoasterea si procesarea de imagini, cat si dezvoltarea algoritmilor de invatare in vederea clasificarii automate sunt tehnologii la mare cautare. Inteligenta artificiala are aplicabilitate din ce in ce mai mare in diferite domenii, specialistii care detin aceste skilluri fiind in demand. ...
Toate aceste skilluri si oportunitati pot fi dobandite prin urmarea cursurilor de la Masterul Tehnici Avansate de Imagistica Digitala. Cursurile foarte bine organizate, atat din punct de vedere al informatiei cat si al structurii, precum si modul inovativ in care materia este predata de catre profesori, fac ca informatia sa fie usor inteleasa si asimiliata de catre studenti.
Una dintre partile cele mai interesante la acest master este reprezentat de laboratoarele foarte interactive si proiectele interesante cu aplicabilitate in joburi actuale. In anul 2 de master (anul 2012) incepusem sa lucrez ca si Android developer, iar cursul de Aplicatii software pe mobil a fost exact ce aveam nevoie pentru a ma descurca in noul job. La acest curs am realizat impreuna cu o colega o aplicatie pe Android de motion detection care permitea unui utilizator sa isi utilizeze mobilul ca pe o camera de detectie a miscarilor si sa primeasca automat un sms, in caz de miscare. Aplicatie, care la vremea aceea a fost apreciata si de profesori. Am investit cu placere timpul pentru realizarea proiectulului de dizertatie : o tastatura virtuala (care permite unui utilizator sa introduca litere si cifre, prin apasarea unor taste virtuale pe o hartie A4 ), cu ajutorul unui dispozitiv de captare (camera web) si a unui software de analiza a miscarii degetului.
Si, desi in present nu activez in domeniu, masterul TAID mi-a oferit o baza tehnica solida, un punct de plecare foarte apreciat si in alte domenii. Research-ul, partea teoretica si practica, prezentarea unei teme, cursul de baze de date au consolidat notiunile pe care le folosesc chiar si in ziua de azi, in munca de zi cu zi."
Vladimir Manea, SAP ABAP Developer @ IBM
"Am terminat masterul TAID in anul 2012. Algoritmii de prelucrare de imagini mi-au atras pentru prima data interesul in elaborarea proiectului de licenta. Cand am vazut printre temele de master si tema: Tehnici avansate de imagistica digitala, am stiut ca acesta este masterul pe care voiam sa-l urmez. ...
Am fost placut impresionata de implicarea profesorilor, de actualiatea informatiilor si de aplicatiile practice. Imi aduc si acum aminte de laboratoarele unde programam aplicatii pe telefonul mobil pentru prelucrare de imagini.
Chiar daca nu lucrez in domeniu, cunostintele dobandite m-au ajutat in dezvoltarea mea profesionala.
Cosmina Badica Oracle Database Administrator @ Canadian Bank Note
"Exista cateva momente la care uitandu-te inapoi chiar poti sa zici cu certitudine ca ti-au definit viata. La mine un astfel de moment a fost in vara lui 2009. Eram la primul job trist pe o pozitie de service desk si un domn respectabil care lucra la HR imi explica de ce este o mare greseala sa imi dau demisia si cum nu are rost sa te mai dedici full-time unui master. Acel master era TAID. ...
Sa ma dedic full-time acelui master a fost una dintre cele mai bune decizii profesionale pe care le-am facut. Procesarea de imagini a fost singura materie care mi-a trezit cu adevarat intersul in facultate, o contributie majora avand-o si cursul domnului profesor Vertan.
TAID a fost un master bine facut, cu multe materii practice, tinute de oameni pasionati, competenti si cu experienta in acest domeniu. Prin acest master am acumulat nenumarate cunostinte care au pus bazele dezvoltarii mele profesionale si pe care le folosesc si in ziua de azi. Ca o continuare a acestui master mi-am facut si doctoratul, o experienta la fel de interesanta si utila pe care nu as fi avut-o fara profesionalismul si experienta colectivului LAPI (Laboratorul de Analiza si Prelucrarea Imaginilor). Tot prin masterul TAID am inceput un internship, iar apoi m-am angajat la Fotonation, la momentul respectiv cam singura companie de la noi din tara care facea procesare de imagini. Intre timp procesarea de imagini s-a metamorfozat in inteligenta artificiala, domeniu la moda, interesant si in plina dezvoltare, in care inveti in continuu lucruri noi. Si masterul TAID s-a modernizat fata de cel pe care mi-l amintesc cu nostalgie, dar cu siguranta dedicatia, experienta si dorinta de dezvoltare a profesorilor a ramas la acelasi nivel inalt.
Daca ar trebui sa aleg acum un master, as alege tot TAID. Si i-as da tot interes full-time."
Ruxandra Ichim, Imaging Researcher @ XPERI
"Ideea alegerii programului de masterat TAID a venit dupa materia de imagistica digitala
la care am avut acces in anul 4 de facultate. Oferea in sfarsit ceva care se lega,
consistent si mai ales aplicabil, in practica pentru cineva cu baze in programare. ... La
TAID am legat un grup de prieteni cu interese comune, cu care mai tin legatura si
astazi.
Cunostintele acumulate pe parcursul programului TAID mi-au permis ca acum sa pot
activa ca liber profesionist in algoritmi de prelucrare de semnal (imagine, sunet,
video). Programul de masterat este in primul rand coerent, unul in care ai materii
legate una de cealalta, astfel incat la final poti spune ca ai baze reale."
Dragos Draghicescu
"In anul 4 eram total confuz despre ce vreau sa fac cu viata mea. Spre norocul meu, tot in anul 4
am
dat peste cursurile de procesare de imagini. Tot noroc a fost si cand am descoperit ca oamenii
care
se ocupau de cursurile in cauza isi dadeau interesul sa le iasa treaba, ... ba mai mult,
parea ca le si pasa.
Drept urmare, decizia de a urma un master in aceeasi directie si cu aceeasi echipa a venit
absolut natural. Spre surprinderea mea, la fel de natural a venit si internshipul din timpul
masterului, la FotoNation, aproape singura firma din Romania care traia din procesare de
imagini
la momentul respectiv.
Mai putin naturalul a venit abia un pic mai tarziu cand timp de 3 ani am tot facut
internship
intr-o parte si doctorat in cealalta. Nenatural, dar cum sa le imparti, la care sa renunti?
N-ai
cum, le faci pe amandoua.
Zece ani mai tarziu, firmele ce fac Computer Vision s-au tot inmultit, procesarea de imagini
s-a
metamorfozat incet, incet in Machine Learning, internshipul meu s-a terminat. Doua lucruri
au
ramas constante: 1) alaturi de alti patru TAID-isti, eu tot la FotoNation construiesc pe
baza
acelor 2 ani de TAID, si 2) tot confuz cu privire la ce vreau sa fac cu viata mea am ramas
:)
.
PS: In timp ce scriu aceste randuri ascult cum unul din trei tineri din Romania lucreaza in
alt
domeniu decat cel pentru care s-a pregatit. Eu nu."
Razvan Condorovici, R&D Manager @ FotoNation
"In 2011, dupa ce am terminat programul de master TAID, am continuat cu un doctorat in cadrul
"Universite de Grenoble Alpes", in Franta. In cadrul acestui doctorat am aplicat cu succes
cunostintele dobandite in timpul masterului, ... acumuland totodata noi cunostinte.
Dupa finalizarea doctoratului m-am reintors in Romania, unde am inceput colaborarea cu
Fotonation-Xperi, implicandu-ma in proiecte de Machine Learning si Computer Vision. Si in
aceasta etapa a carierei mele cursurile facute in cadrul master TAID mi-au folosit pentru
a-mi
indeplini sarcinile de zi cu zi, dar mai mult decat atat, cunostintele acumulate in timpul
programului de master mi-au folosit ca baza pentru a putea dobandi usor noi cunostinte."
"Am terminat masterul TAID in 2011 (am fost in prima generatie care a urmat acest master).
Mi s-a parut un master foarte interesant chiar de dinainte sa-l incep, iar pana la final mi s-a
confirmat a fi si mai bun decat ma asteptam. A introdus concepte revolutionare la vremea aceea
... cum ar
fi
aducerea unor oameni din industrie cu care sa putem vorbi si care chiar sa ne predea. De
asemenea, informatiile prezentate acolo au fost tot timpul corelate cu aplicatii practice si
necesare in medii de lucru reale (imi aduc aminte de parteneriatul cu Fotonation).
Laboratoarele
au fost foarte bine puse la punct cu aplicatii una si una (imi aduc aminte ca noi faceam
recunoastere de obiecte si chiar urmarirea lor intr-o perioada in care lucrurile astea nu
erau
in fiecare telefon sau camera foto).
Dupa ce am terminat masterul am continuat sa lucrez pentru firma la care am lucrat si in
timpul
masterului (da, era si acesta un avantaj - orarul a fost gandit avand in vedere ca mai toti
studentii la master lucreaza) ca inginer de service pe aparatura medicala pentru imagistica.
Printre produsele cu care lucrez (care sunt de la fostul Kodak Medical) se gaseste si un
software de arhivare si procesare a imaginilor radiologice (PACS). Eu asigur suportul si
rezolvarea problemelor care apar in timpul exploatarii acestui software. De asemenea il
configurez si interactionez tot timpul cu utilizatorii finali. Este un software complex care
include componente de baze de date, de comunicare (in protocoale speciale domeniului medical
bazate pe TCP) si procesare de imagini (inclusiv izolarea si recunoasterea asistata a unor
leziuni in imagini - nu chiar inteligenta artificiala inca dar pe aproape). Faptul ca am
facut
acest master m-a ajutat sa inteleg imagistica si mai in profunzime si sa intuiesc unele
comportamente ale echipamentelor si soft-urilor de la munca pe care le depanez si le
configurez
zilnic, inclusiv aspecte de imbunatatire a calitatii imaginii."
Emanuel Pentea, Field Service Engineer @ Infomed
"Am fost mereu pasionat de domeniul vizual, iar masterul TAID a fost ideal pentru a combina
aceasta
pasiune cu abilitatile si cunostintele pe care le-am capatat in anii de studii universitare. Am
luat
decizia dupa terminarea cursului de procesari de imagini din ultimul an de licenta. ... Modul entuziast
in
care prof. Vertan l-a predat m-a facut sa fiu sigur de alegerea facuta.
In timpul masterului am avut ocazia de a incepe un stagiu si de a-mi scrie lucrarea de
master la
o companie de profil, Fotonation Romania. Acolo am intalnit profesionisti cu ani de
experienta
de la care am invatat cum sa pun in practica algoritmii si cunostintele teoretice de la
curs,
precum si deprinderile unui cercetator din domeniu. De acolo am plecat in Germania pentru un
stagiu scurt, iar apoi 3 ani de studii doctorale la Institutul pentru Neuro- si
Bioinformatica
din cadrul Universitatii din Lubeck. Momentan lucrez la o companie care se ocupa de
monitorizarea habitaclului autovehiculelor pentru aplicatii de comfort si siguranta, in
contextul viitoarelor autovehicule autonome. Pot sa spun ca tehnologiile cu care lucrez in
fiecare zi sunt cuprinse in totalitate in programa masterului TAID. Faptul ca am 'prins'
metodele clasice de analiza a imaginilor m-a facut sa apreciez si mai mult revolutia de dupa
2010 pe care inteligenta artificiala a produs-o in acest domeniu.
Procesarea de imagini este o calificare de viitor, aplicabila in multe domenii si pe care o
recomand tuturor celor pasionati de vizual, algoritmic etc. Singurul lucru pe care as ruga
viitorii ingineri si cercetatori sa il aiba in vedere este ca, dat fiind puterea enorma a
noilor
algoritmi, o sa tina de ei sa se asigure ca sunt folositi in scopuri etice."